Thursday, December 2, 2010

MEMORI SEORANG PELAJAR .....



During presentation of vice canselor award

During our convocation...I am next to Tan sri Datuk Dr. Ibrahim Abu Shah (man with songkok and misai) really proud dapat pakai sach...my dream come true

During presentation of Dean List Award


During presentation of Best Student Award




Entri ni khas ditujukan buat adik2 yang tengah belajar kat universiti terutamanya yang request i share MEMORI SEBAGAI SEORANG PELAJAR..*bilalah nak stop dari membaca academic book*....diorang suruh tulis dalam BM biar nampak santai...tak jadi masalah walau BM tunggang langgang..tapi awas sangat panjang bebelan i kali ini...tapi i taklah cemerlang manapun yg korang boleh jadikan inspirasi..banyak lagi yang lagi cemerlang kat luar.....ok meh baca story morey kronologi i masa darjah 1 sampai u...kalau jemu skip jer lah...no hard feeling babe..sebenarnya ceritanya sgt2 panjang...1 tahun pun tak habis nak cerita..tpi i cut it short...cintan cintun slash..nanti korang tiru pula...ekeke

percaya tak i tak masuk preschool/tadika masa kanak2 dulu..i direct darjah 1..tapi daddy dah ajar A BC dan 123 kat rumah sikit2 so bolehlah...masa tu i kagum dengan rakan sekelas yang dah pandai baca sentence sedangkan i hanya pandai ABC jer tu pun bukanya complete pun..menulis belum lagi...i jenis budak yang nakal dan suka main..berkawan pun dengan kebanyakan budak lelaki ...cikgu ajar kat depan i main tikam2 dibelakang sampai kena denda...tapi i managed to get no.2 dalam kelas seramai 30 lebih kalau tak silap dan maintain no.2 sampai darjah 6...eh kenapa tak i tak pernah dpt 1st yer...so UPSR i dapat 3A 1C...C tu apa ya..Math of course..FYI i benci dengan Maths..tpi i paling suka English...kalau dah namanya benci nak buat exercise pun malas...jdi camna nak score...

masuk sekolah menengah daddy antar belajar kat girl school..semuanya budak perempuan belaka...alahai boringnyer takde lelaki...boy school pulak kat seberang jalan...still juga dengan perangai lama main2 tapi study tetap focus...i pastikan i faham apa yang cikgu ajar, buat homework dan buat exam sebaik mungkin...dari form 1 to 5 macam kat sekolah rendah i still dapat no.2...memang tak pernah nak menyangkut nya no.1 tu....namun selalu dapat highest utk subject Economic, Science, & Geography secara keseluruhan...PMR i dapat 5A 2B..bolehlah kan...still belum dpt kategory cemerlang tuh..SPM pulak i dapat 5A1, 3B, 1C...C tu apa tak perlu nak tanya...Maths...haha...

bila dah terima result SPM...semuanya sibuk nak isi borang UPU termasuklah i sendiri..beli borang lepas tu main isi jer..coz sebenarnya belum tahu minat yang sebenar benarnya..kejap minat law kejap minat business kejap minat social science...main hentam jer...yang peliknya dari 8 pilihan kursus semuanya i pilih kat UIA dan 1 kat UiTM...wahal kat situ stated masuk UIA mesti ada ambil pendidikan Islam...bila result UPU keluar i diterima masuk DIPLOMA IN OFFICE MANAGEMENT AND TECHNOLOGY...syok sgt masuk U bukan sebab nak belajar tapi syok nak jumpa ramai kawan dan enjoy seperti drama dalam TV....tapi yg tak syoknya masa minggu orentasi..kena ragging dek senior..bayangkan pukul 3pagi disuruh berbaris di padang...rasa nya pengsan tak cukup tidor...masa diploma i ada best friend Angie namanya...kita 2 orang pantang hari jumaat wajib tengok wayang sampai sanggup ponteng kelas insan dan agama...lepas tu merayap kat pasar..apa nak jadi da...result masa diploma not bad...dua kali dapat anugerah dekan dan tamat dengan CGPA; 3.4....(sungguh tak cantik result itu)..takpe tebus masa degree nanti...azam tuh..aik bru skarang ada azam???

lepas habis diploma memang nak continue degree terus tak nak kerja dulu...apply dapat Degree in Admin Science tapi nampaknya kurang sesuai dengan otak i yang tak dapat nak menghafal ni terus tukar Degree in Business Admin major Marketing...ha bermulalah perjuangan yang maha hebat...azam nak jadi Best Student dan dapat Anugerah Naib Canselor...nak bergaya pakai sach masa konvo kononya...i dah tak tinggal asrama lagi coz dah kahwin...aik kahwin awal nampak kata sesetengah orang...muda muda dah pikul tangunggjawab sebagai seorang isteri...dapatkah aku??? nasib En.Tangai seorang yg understanding dan beri full support...ha kalau korang nak tahu beliaulah sifu i yang selalu mengajar subject yg berkaitan dengan calculation..naik pening sifu ajar murid dia yang sememangnya bebal math..haha...

walaupun azam i nak dapat anugerah segala bagai masa degree namun perangai yang suka main2 dan duduk belakang sejak dari darjah 1 tak dapat dibuang...sapa tak kenal agnes si mulut becok..pensyarah sibuk mengajar i pulak sibuk pass note ngan kawan...mengumpat dibelakang...tapi i ada rahsia utk mendapat result yg cemerlang...bukan meniru ya..dosa tau..iaitu FOCUS + FAHAM dan STUDY SMART not hard...i akan pastikan i betul2 faham apa yg diajar even tetap main2 otak berfungsi babe...balik terus buat nota ringkas supaya senang nak recap masa nak exam...

satu lagi i tak sukalah nak tension2 belajar...buat revision macam esok sudah tiada...boleh buat gila tuh...kalau rakan2 yang lain struggle nak revise utk final exam masa study week i pulak mengatal nak tengok wayang, picnic, pergi event itu ini, jalan2 kat shopping complex...dan segala macam...i cuma revise kalau esok exam utk that subject...sanggup tak tidur..tapi itu style i jangan pulak ada yg ikut last minute study ni..lain org lain method yg berkesan ya...masa exam i bykkan makan ikan dan kismis..i pun makan gingko biloba tablet utk menguatkan daya ingatan coz im a kind of person yang memori tak berapa nak kuat..ekeke..itulah byk tak ingat nama org sampai org kat sombong...

akhirnya azam i terlaksana...tiap2 semester dapat Anugerah Dekan...kemudian masa pregraduation nite dapat Best Student dan dapat Anugerah Naib Canselor dan 1st Class Degree with CGPA 3.78, anugerah idaman setiap pelajar universiti...merasa jugak dapat sarungkan sach...dapat jugak merasa glamour masuk newspaper...cukuplah...Thanks God...rezeki kerja pun murah tak sempat rest otak dah dpt kerja jdi Marketing Exec, resign utk jadi pensyarah kat kolej swasta sebelum ditawarkan Biasiswa Tenaga Pengajar Muda UitM utk buat Master...ikutkan hati nakkalau ikutkan dapat straight PhD coz dpt 1st Class tpi takut tak dapat cope maklum tanggungjawab makin bertambah...

apapun kejayaan ini banyak dibantu oleh keluarga dan kawan2 yg memberikan sokongan..terutama daddy yg sgt tegas especially hal study anak2...kalau tak dpt top 3 dlm kelas..habis cerita...panas telinga kena sembur...

*itu saja ya adik adiku syg kat next entry kasi tips belajar ya*

2 comments:

MRS. K said...

wahh.. thanx for sharing dear...

K-Baby said...

Hi Mommy,
Let's win cute slogan tees for your kids in conjunction with our blog launch!
mykedaibaby.blogspot.com